Saturday, September 23, 2017

Mato Waku Workshop

Zaterdag 19 juli: de leden van de Mushin dojo komen bijeen voor een workshop over het construeren van de matowaku, geheel verzorgd door nestor en materiaal-expert Roger. Het is een betekenisvol moment van kennisoverdracht op nieuwe generaties kyudojin.

Na een hartelijke ontvangst met koffie en thee bewegen we ons naar de werkplaats in de tuin, waar we alles tot in de puntjes voorbereid vinden. Roger heeft er zorg voor gedragen dat we alle fasen van het proces kunnen observeren. Er is vers triplex om repen hout uit te snijden; dan zijn er stroken hout die al een nacht in water hebben gelegen en gekromd kunnen worden; voorts zijn er reeds gekromde stroken, die met lijm in een mal op elkaar gepast worden. Tenslotte is er een volledig geprepareerde matowaku, waarmee het plakken van het papier geoefend kan worden.

Het is bijzonder leerzaam om het proces punt voor punt te volgen en zelf ook mee te werken. Tijdens het proces geeft sensei achtergronden – bijvoorbeeld over de relatie tussen de constructie van de mato en het geluid van een treffer – en worden er herinneringen opgehaald over vroegere tijden van het Nederlandse kyudo. Het een erg gezellige bedoening in de werkplaats.

Naast de workshop zelf is er een feestelijk moment, waarbij Roger, onze nestor en instructeur, wordt bedankt voor zijn verdiensten voor de dojo tijdens de afgelopen decennia. Namens de leden biedt sensei een pakket aan met als pronkstuk een bierglas met gravures: de kanji voor ‘mushin’ en de tekst (in romaji) ‘arigatou gozaimasu’. Een flesje bier en een flesje water (zo heeft Roger dat het liefst) maken het geheel af. Naar goed gebruik wordt ook de vrouw achter de man, Joke, met een bloemetje in het zonnetje gezet.

Hierbij wil ik Roger namens iedereen nogmaals bedanken voor een bijzonder leerzame en aangename bijeenkomst. We hopen dat je in de toekomst je waardevolle lessen aan ons blijft overdragen.