Tuesday, September 26, 2017

Speciale kyudo demonstratie Bemmel

Zondag 10 september ging de wekker al erg vroeg af, vooruit in beweging, opfrissen, eten en niet te vergeten KOFFIE!! Spullen verzamelen die al klaar stonden en inladen in de auto. Hierna naar Leiden rijden en Petra ophalen, toen zij buiten kwam hoorde ik ook haar zeggen jeetje wat vroeg.

We vertrokken naar Woubrugge om hier te verzamelen en gelijk met Jimmy Sensei en Katya te vertrekken naar Bemmel. Daar aangekomen werden we vriendelijk ontvangen door Zeshin, die ons een plek aanwees naast het podium om het materiaal neer te leggen. Op dit podium van 4 x 4 meter zal door Jimmy sensei de fluitende pijl geschoten worden, dit ter gelegenheid van de opening van de daar aanwezige poort van het zencentrum. Met deze ceremonie hopen we de boze geesten te verjagen en voorspoed te vragen voor het Zencentrum.

Petra en Katya hielden zich bezig met het mooi aankleden van een kraam waarop foto’s, boeken, boog en pijlen en informatie kwam te liggen. Jimmy Sensei en mijn persoon hielden ons bezig met het voorbereiden van de ceremonie, waarbij ik hem mocht assisteren. Het was geen groot podium, dus bij de uitvoering werd daar rekening mee gehouden (kleinere passen etc.). De fluitende pijl wordt bij andere gelegenheden geschoten horizontaal tegen een doek aan, maar in dit geval moest de pijl eerst over een Japanse toegangspoort, om vervolgens in het doek te belanden.

Hierna werd door Jimmy Sensei nog een Makiwara sharei uitgevoerd, waarbij twee pijlen geschoten werden met Kiai. Na deze indrukwekkende demonstratie werden we door het aanwezige publiek bedankt en zat het er voor ons op. Na deze demonstratie lieten Petra en Katya nog zien aan het publiek hoe er getraind wordt op de Makiwara, door een aantal schoten te doen. Ook konden we ons op deze dag, nog bezig houden met vragen uit het publiek die we dan naar vermogen hebben beantwoord.

Er was nog een mooie demonstratie iaido. Verder waren er nog meer stands, dit over ondermeer meditatie, zen, voeding, boeddhisme Shinto etc. Binnen werden er lezingen gehouden, er was Kalligrafie en een vragenuurtje van Zeshin. Na dit alles hebben we afscheid genomen van Zeshin en andere mensen en zijn vervolgens huiswaarts gegaan.