Saturday, November 11, 2017

Introductieavond Kyudo


Op donderdag 26 oktober jl. heeft Mushin Dojo een workshop gegeven aan mensen die kennis wilden maken met Kyudo. Een intensieve avond die dankzij de voorbereiding van de werkgroep en ondersteuning van de leden soepel  is verlopen. Na een advertentie en persbericht  in regionale dagbladen hebben 17 mensen zich opgegeven voor de workshop.In de dojo namen de gasten plaats op de dubbele matten vóór de Kyudoka van de Mushin dojo. 

De avond werd zoals gewoonlijk geopend met de groet naar de Kamiza.

Voor deze specialgelegenheid  werd  met een Yawatashi (Hadanugi) begonnen. Deze ceremonie  werd door de leraar Jimmy Sensei en twee assistenten uitgevoerd.Daarna konden de deelnemers  in drie stappen kennismaken met het trekken van de boog.

In de eerste stap  werd  met behulp van de gomukyu  geleerd  hoe de basisbewegingen van het heffen en het trekken van de boog werken.

Daarna hebben de deelnemers met een echte boog dezelfde beweging uitgeprobeerd, waarbij zij voor het eerst kennismaakten met de trekkracht van de Kyu.

De laatste stap was opzetten van een pijl en het onder begeleiding lossen van de pijl.

Dit onderdeel van de workshop werd afgesloten met een sharei, zodat de gasten Kyudo in de praktijk konden zien. 

Tenslotte gaf Jimmy sensei  een uitleg over de geschiedenis  en de vorm van de boog en beantwoordde de vragen van de bezoekers.