Wednesday, February 9, 2022

In memoriam Roger Coleman Thiel † 29 januari 2022

Maandag 7 februari jl. is er een speciale kyudo ceremonie en een boeddhistische herdenkingsdienst gehouden in de dojo ter nagedachtenis van ons trouwe lid Roger Thiel.

De eerste helft van de avond werd geopend met Hai Rei en een herdenkingstoespraak door Jimmy sensei. Hierna heeft Frans senpai herinneringen en woorden van dankbaarheid uitgesproken. 

Roger was van september 1993 t/m september 2020 lid van de Mushin dojo. Hij heeft 2 jaar bij Kees Buurman senpai getraind en daarna 25 jaar bij Jimmy sensei. Naast kyudo beoefende Roger zazen in de toenmalige boeddhistische tempel in Leiden bij Zeshin van der Plas. Tot het eind was hij betrokken bij het reilen en zeilen van de dojo en trainingen totdat het hem fysiek te zwaar werd. Na zijn afscheid hebben Jimmy sensei en Frans senpai contact met hem gehouden. Tijdens Roger zijn ziekbed hebben alle leden 1000 kraanvogels voor hem gevouwen. 

Roger is van af het begin een trouw en waardevol lid gebleken. Geen training of evenement werd door hem overgeslagen tenzij hij een goede reden had of omdat zijn gezondheid het niet toeliet. Roger nam zijn training altijd serieus. Roger heeft op vele wijze het Kyudo ondersteunt met name door allerlei materiaalklussen te doen voor zowel de eigen dojo als voor de Nederlandse bond zoals de pijlen bakken, matovangers voor centrale trainingen, alles werd zorgvuldig gemaakt en onderhouden. 

In de eigen dojo herinneren veel zaken aan Roger, zoals het ophangsysteem voor het net, het bogenrek, uitbouw van de kast, matowaku etc. We waren zeer blij dat de herdenking van Roger in de dojo werd bijgewoond door de twee zonen van Roger, vele kyudoka, oud leden en vrienden.

Jimmy sensei hield een speciale Yawatashi. Twee tachi hebben ook ter ere van Roger een pijl geschoten.

De tweede helft van de avond werd de boeddhistische ceremonie geleid door Zeshin van der Plas. Een bijzonder altaar was er in de dojo gebouwd. Na het zingen van sutra heeft iedereen wierook aangestoken, hierbij werd Roger in stilte bedankt en geëerd.    

Op het einde van de avond heeft Zeshin postuum de naam van Roger bijgeschreven in de Kechimyaku, de afstemmingslijn of bloedlijn van Boeddha. Dit is overhandigd aan zijn beide zonen.

We zullen een waar kyudoka en een prachtig mens gaan missen en fijne herinneringen aan hem bewaren. 

Arigato gozaimashta Roger.

We wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe.