Monday, December 19, 2022

In memoriam Hans de Wekker sensei, Kyoshi Roku Dan † 9 december 2022


“Oktober bloesem

De avondzon aanschouwend

Met liefde omringd”

(Hans de Wekker sensei, 2022)

 

Het verdrietige nieuws heeft ons bereikt dat na een kort ziekbed Hans de Wekker sensei, in de leeftijd van 72 jaar, op vrijdag 9 december jl. in Hoofddorp is overleden. 

Sinds 1981 was Hans sensei lid van de Kyudo Renmei Nederland (KRN) en bijna 30 jaar voorzitter van de Nederlandse Kyudo bond, tevens was hij een aantal jaren bestuurslid van de Europese Kyudo Bond (EKF). Onder zijn leiderschap heeft Hans sensei meerdere internationale seminars in 1992, 2004, 2006 en 2016 georganiseerd. 

Van de Hunze dojo (Groningen) werd Hans sensei in 1983 dojoleider. Hij heeft twee maal de Hunze dojo opgebouwd en daarna de Engakuan dojo in Vijfhuizen (Noord-Holland). Hans sensei was een echte initiatiefnemer en had veel energie, was zeer gedreven en leergierig. 

Hans sensei heeft zich altijd sterk gemaakt om het Kyudo te promoten en dit onder de aandacht van een groter publiek te brengen. Zo werd de Kyudo bond ook lid van een andere landelijke budo bond, met name de Federatie Oosterse Gevechtskunsten. Binnen de KRN heeft hij het initiatief genomen om de Kyudo opleiding Leraar Martial Arts op te starten.

Zijn kennis werd gevoed door zijn relatie met zijn leraar Matsui Iwao sensei, Kyoshi Nana Dan die hij begin jaren 90 was aangegaan. Door zijn intensieve relatie met zijn leraar zijn er tussen Nederland en Japan veel uitwisselingen geweest. Ook kwamen Kyudo vrienden van Matsui sensei naar Nederland en ontstond zo de Michi no Kai (Groep van de Weg) in zowel Japan als in Nederland. Diverse bondsleden reisden samen met Hans sensei af naar Japan, logeerden en trainden bij zijn leraar Matsui sensei.

Hans sensei was altijd heel duidelijk over wie zijn leraren waren en eerde hen op diverse manieren, o.a. door Obon te vieren.  Er vonden altijd vele gesprekken plaats met hem als leerling en als sensei. Hans sensei bracht zijn positieve gedachten over naar zijn leerlingen over wat Budo betekent in de huidige moderne tijd en tegelijkertijd probeerde hij het Kyudo zoveel mogelijk vanuit de Japanse traditie uit te dragen. 

Op de vele seminars was Hans sensei veel samen met sensei en deelnemers over de hele wereld. Hij probeerde een goede leraar te zijn, coachend en was altijd bereid om anderen te helpen. Ook stimuleerde hij iedereen om altijd vragen te stellen over kyudo. Zijn manier van lesgeven was voor velen ondersteunend en daarmee stimuleerde hij kyudo intenser te beoefenen en diepgang in Kyudo te vinden. 

Op 12 juni 2018 ontving Hans de Wekker sensei de Keizerlijke onderscheiding
‘The Order of the Rising Sun, Gold en Silver Rays’ van de Japanse ambassadeur
Hiroshi Inomata  vanwege zijn buitengewone bijdrage aan het uitdragen van Kyudo en het verstevigen van de banden tussen Japan en Nederland. In 2020 is aan Hans sensei een internationale onderscheiding toegekend voor zijn inzet voor het Kyudo algemeen met een oorkonde  van de Internationale Kyudo Federatie (IkyF).

"Het hoofddoel van kyudotraining is onszelf perfectioneren terwijl het onmogelijk is om perfect te zijn. Schieten is een weerspiegeling van jezelf. Iemand die slordig is zal slordig schieten. In Kyudo wordt de waarheid vertelt. Werken aan een goed schot vereist het doorzettingsvermogen om daar een leven lang mee bezig te zijn." 

(Hans de Wekker sensei,  2018)

Voor Hans sensei zijn nimmer aflatende inzet om Kyudo en de Japanse cultuur uit te dragen naar de wereld zijn we heel dankbaar.